Onderwerpen
- Welkom
- Informatieavond uitnodiging
- Donatie Prinses Máxima Centrum
- Leerlingenlijsten
- ICT & Mediawijsheid
- Vreedzaam: Blok 1 Gouden Weken
- Vreedzaam: Mediatoren
- Schoolcontactpersonen
- Openingsviering
- Kleurwedstrijd Lambertuskermis
- Loes: aanbod webinars en bijeenkomsten
- Agenda
Welkom
Schooljaar 2024-2025 is gestart! Op beide locaties zijn de kinderen en de teamleden goed begonnen. Een speciaal welkom aan alle nieuwe kinderen en hun ouders. Ook een speciaal welkom aan onze nieuwe collega's: Nienke, Laura en Renske. Dit schooljaar zijn er 3 Lio (leraar in opleiding) studenten aan onze school verbonden: welkom Sander, Marjolein en Fleur. In de volgende nieuwsbrief stellen zij zich kort aan u voor.
Op 13 september vieren we het 40-jarig onderwijsjubileum van juf Edith. Daarnaast nemen we feestelijk afscheid van juf Lisette. Zij gaat vanaf vrijdag 27 september genieten van haar welverdiende pensioen.
In deze nieuwsbrief veel belangrijke informatie voor een goede start. Onder andere de uitnodiging en informatie over de organisatie van de informatieavonden op maandag 23 september (locatie J.v.d. Heydenstraat) en donderdag 26 september (locatie Kerkstraat). Ik hoop u op een van deze of wellicht beide avonden te kunnen begroeten.
We maken er samen weer een gezellig en natuurlijk leerzaam jaar van.
Namens het team, Louis Padberg
Donatie Prinses Máxima Centrum
Tijdens de eindejaarsviering hebben we twee cheques gepresenteerd. Een van deze was de cheque voor het Prinses Máxima Centrum. Zoals u weet is Jayden, leerling van onze school (zit momenteel in groep 3B), het afgelopen schooljaar voor behandeling veel in het Prinses Máxima Centrum geweest. Hij heeft in de zomervakantie de cheque aangeboden aan zijn eigen arts. Zij heeft de cheque van 5.000 euro met veel plezier en dankbaarheid in ontvangst genomen. Ook zij bedankt al onze leerlingen voor de geweldige prestatie die zij hebben geleverd tijdens de sponsorloop.
Informatieavond uitnodiging
Het is een goed gebruik om in het begin van het schooljaar een algemene informatieavond te organiseren voor alle ouder(s)/verzorger(s). Tijdens deze avond informeren wij u over de organisatie en plannen van onze school en de werkwijze in de klassen.
- Maandag 23 september: locatie Jan van der Heydenstraat, groepen 5 t/m 8
- Donderdag 26 september: locatie Kerkstraat, groepen 1 t/m 4
We starten met een algemeen deel in de hal, waarin we de plannen voor het komende schooljaar aan u toelichten. Vervolgens geven de leerkrachten in hun eigen groep informatie over specifieke groepszaken en nemen u mee in de dagelijkse onderwijspraktijk.
Op beide informatieavonden wordt tijdens het eerste deel dezelfde algemene informatie gegeven. U kunt ervoor kiezen om voor het eerste deel op één van de avonden aanwezig te zijn en op de andere avond alleen voor de informatie in de groep(en) van uw kind(eren) aanwezig te zijn.
- 19.20 - 19.30 uur: Inloop, koffie en thee
- 19.30 - 19.50 uur: Algemeen gedeelte, plannen schooljaar 2024-2025, OR en MR
- 20.00 - 21.00 uur: Informatie in de groep(en)
Graag begroeten we u op één of beide informatieavonden!
Leerlingenlijsten
U ontvangt van de groep(en) van uw kind(eren) een leerlinglijst met o.a. het adres en het telefoonnummer van de eerste ouder/verzorger. Mochten de gegevens niet juist zijn, geeft u dan de wijzigingen door aan anita.ensink@symbiohengelo.nl. Op deze manier kunt u ook overige wijzigingen doorgeven. Denk bijvoorbeeld aan: overige telefoonnummers (waaronder noodnummers), mailadressen, woonadressen enz.
ICT & Mediawijsheid
- Gebruik Chromebooks leerlingen groepen 3 t/m 8
Ter ondersteuning van ons onderwijs, maken de leerlingen gebruik van een Chromebook. Gelukkig maken de leerlingen veel zaken op papier, maar daarnaast is het digitaal (ver)werken niet meer weg te denken uit het hedendaagse onderwijs. Het is ontzettend prettig dat bij ons op school iedere leerling vanaf groep 3 de beschikking heeft over een eigen device en hier dan ook verantwoordelijk voor is. Wij leren leerlingen zorgvuldig met materialen om te gaan. Een ongelukje kan gebeuren, maar bij schade door onzorgvuldig gebruik, nemen wij contact met de ouder(s)/verzorger(s) op.
- Mobiele telefoon en smartwatch
Er wordt veel gesproken over mobiele telefoons en/of smartwatches, en het gegeven of deze wel/niet welkom zijn in de scholen. In ons beleid staat beschreven dat telefoons en smartwatches niet mee gaan naar school. Deze zijn voor het leerproces niet nodig. Mocht een leerling, vanwege omstandigheden, toch een mobiel/smartwatch mee naar school nemen, dan wordt deze bij de leerkracht ingeleverd. Om 14.00 uur worden ze weer uitgedeeld om mee te nemen naar huis.
Vreedzaam: Blok 1 Gouden Weken
Alle groepen van de school starten met de lessen uit Blok 1: We horen bij elkaar. Tijdens dit blok staat het samenwerken aan een positief werkklimaat centraal. Naast de algemeen geldende schoolregels maken we samen met de kinderen afspraken over hoe je met elkaar omgaat en over de inrichting en het ordelijk houden van de klas en onze school. Om van een school of klas een groep te maken, is het nodig dat elk kind het gevoel heeft dat hij/zij er bij hoort. Kinderen hebben iets met elkaar als ze elkaar goed kennen en elkaar waarderen. Daarom noemen we de eerste weken van het schooljaar ook wel De Gouden Weken en besteden we hier veel aandacht aan.
Ze zullen leren over opstekers en afbrekers. Je geeft een opsteker als je een aardige, positieve opmerking over iemand maakt. “Jij kan zo goed iemand helpen”. Opstekers: daar word je blij van.
Het tegenovergestelde van een opsteker is een ‘afbreker’. Het is een onaardige, negatieve opmerking over iemand. De ander krijgt er bijvoorbeeld een vervelend gevoel van. De kinderen bij ons op school leren dat iedereen zijn mening moet kunnen uiten en verdedigen. Dat betekent ook dat iedereen respect moet hebben voor de mening van anderen.
Vrijdag 13 september sluiten we de Gouden Weken af.
Vreedzaam; mediatoren
Vanuit de methode Vreedzaam werken wij in de bovenbouw met mediatoren. Volgende week, 12 september, krijgen de leerlingen van de groepen 7 uitleg over de taak van een mediator en de training die daarbij hoort. Zij kunnen solliciteren naar deze taak/functie.
Schoolcontactpersoon
Wij zijn Anja van Duijvenbode, Christel Hovestad en Manon Timmen. Naast onderwijsassistent en leerkrachten, zijn wij de schoolcontactpersonen van IKC Esrein. De schoolcontactpersoon is er voor iedereen die met de school te maken heeft. Dus leerlingen, ouders en alle medewerkers van de school kunnen, wanneer het nodig is, terecht bij de schoolcontactpersoon. Wanneer er een probleem ontstaan is, dan is overleg met de betrokkene de eerste stap die gezet moet worden. Als het overleg met de betrokkene te weinig oplevert of als er sprake is van ongewenst gedrag, dan kunt u terecht bij de schoolcontactpersoon of de externe vertrouwenspersoon van ons bestuur: Anne Overbeek. Wij behandelen alles vertrouwelijk, alleen met de andere schoolcontactpersonen en de externe vertrouwenspersoon mogen we sparren. Kort gezegd zijn wij het ontvangst en doorgeefluik. Wij doen dus niet aan waarheidsvinding, maar we horen aan en verwijzen door. Om ons ook kenbaar te maken voor de kinderen, zullen wij deze maand langsgaan in de groepen 4 t/m 8.
Kleurwedstrijd Lambertuskermis
Van woensdag 18 september tot en met zondag 22 september is de Lambertuskermis in Hengelo. De leerlingen in de groepen 1 tot en met 8 ontvangen vandaag een kleurplaat waarmee ze muntjes kunnen winnen voor de hele klas! De ingekleurde kleurplaat kan uiterlijk maandag 16 september ingeleverd worden bij de receptie van het stadhuis.
Graag attenderen wij u ook op het ‘stille uurtje’. Op zondag 22 september van 12.00 tot 13.00 uur draaien de attracties zonder geluid- en lichteffecten. Dit uur is er speciaal voor de kinderen die geen of weinig prikkels kunnen verdragen.
Loes: aanbod webinars en bijeenkomsten
Loes in Twente organiseert gratis webinars en bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders. Na de zomervakantie hebben ze ook weer een mooi aanbod met diverse thema’s, allemaal over opvoeden en opgroeien.
Denk bijvoorbeeld aan het webinar Online Pesten of het webinar Kinderen en pittige emoties die op de agenda staan. Naast de bestaande on-demand webinars En nu is t genoeg of Help je kind de scheiding door van kinderpsycholoog Tischa Neve heeft Loes nog een nieuw on-demand webinar Help (en hoera) een scherm. Deze webinars zijn op elk moment te bekijken.
Het programma tot en met november met link naar het actuele aanbod
delen wij hier graag met u.
Altijd de actuele agenda!
Kijk op
www.esreinschool.nl, schoolkalender.
Agenda
02-09-2024 - 13-09-2024 Gouden Weken
12-09-2024 Voorlichting mediatoren
13-09-2024 Juf Edith 40 jaar in het onderwijs
16-09-2024 Openingsviering
17-09-2024 Nieuwsbrief 2