Hoofdluis; algemene informatie
Hoofdluis: een netelig probleem
Hoofdluizen zijn op zich betrekkelijk onschadelijke beestjes, maar ze kunnen veel jeuk veroorzaken. Kinderen kunnen daar veel last van hebben en zelfs de hoofdhuid open krabben waardoor de huid geïnfecteerd kan raken.
Wie krijgt hoofdluis
Iedereen kan hoofdluis krijgen. Het zijn overlopers: ze lopen van het ene hoofd naar het andere door direct contact. Vooral spelende kinderen raken gemakkelijk besmet.
Hoe ziet hoofdluis er uit
Een volwassen luis is grijsgrauw van kleur en ongeveer 3-5 mm. De eitjes van luizen worden neten genoemd en zitten dichtbij de hoofdhuid vastgekleefd aan de haren. Neten lijken op roos, maar dat is gemakkelijk weg te borstelen.
Heeft u of uw kind(eren) hoofdluis
De luis zit op het hoofd, bij voorkeur op warme plaatsen zoals de nek, achter de oren en op de pony. Controleer deze plaatsen regelmatig (1x per week) door het haar te kammen met een luizenkamp. Indien iemand luizen en/of neten heeft moeten alle gezinsleden nagekeken worden en zo nodig gelijk behandeld worden. Ook is het raadzaam school en eventuele clubs in te lichten om verspreiding te voorkomen.
Behandeling
- De beste (en niet chemische) methode is het uitkammen. Gedurende twee weken het haar dagelijks uitkammen met een netenkam.
- U kunt het haar ook behandelen met een speciaal anti-hoofdluis-middel. Ook dan dagelijks kammen met een luizenkam.
Naast deze twee behandelmethoden moet u ervoor zorgen dat de hoofdluis niet terugkomt. Daarom zijn aanvullende maatregelen nodig. Deze activiteiten moeten op hetzelfde moment gebeuren als de behandeling.
- Controleren van de overige gezinsleden.
- Waarschuwen van de omgeving.
Wat te doen als het niet lukt om van de hoofdluis af te komen?
Lukt het allemaal niet de luizen goed te bestrijden of hebt u nog vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met de doktersassistent van de GGD Regio Twente: GGD Regio Twente, Afdeling Jeugdgezondheidszorg, telefoon 053-4876930.