Meer- en Hoogbegaafdheid ‘Lumba Lumba’
Esreinschool
Op ‘t Esrein werken wij vanuit de visie meer- en hoogbegaafdheid van de Dr. Schaepmanstichting. Wij hebben twee specialisten begaafdheid en talentontwikkeling binnen ons team, zij ondersteunen de teamleden en kinderen in de specifieke onderwijsaanbod. Lisette van de Wiel en Monique Dunhoft zijn onze specialisten. In samenspraak met de leerkrachten geven zij vorm en sturing aan het onderwijsaanbod voor deze specifieke doelgroep.
Lumba-Lumba
Vanaf de start van dit schooljaar zijn we in de groepen 5 tot en met 8 begonnen met een uitgebreider aanbod voor begaafde leerlingen bij ons op school, deze leerlingen hebben vaak specifieke onderwijsbehoeften. Dit aanbod vindt plaats naast de TOP-klas van de Schaepmanstichting, waar een klein aantal van deze leerlingen 1 dag per week, in principe voor 1 jaar, naar toe gaat. Wij willen als school ook graag meer begaafde leerlingen op de juiste manier bedienen.
De groep waarin deze extra begeleiding wordt geboden heet de Lumba-Lumba groep. Deze naam is bedacht Diede Hensema uit groep 8b. Lumba-Lumba betekent in het Indonesisch: dolfijn. Dolfijnen zijn heel leergierig, als ze eenmaal hun doel hebben gehaald, zoeken ze een ander doel om te bereiken en zo gaat het door. Wij willen ook doelen bereiken en nog meer leren. Het is in het Indonesisch vertaald, omdat deze naam vrolijk is en uitnodigt om te leren. Op vrijdag bezoeken meerdere leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 deze groep.
Juf Monique Dunhoft begeleidt deze groep, zij is geschoold HB-specialist.
Hieronder een korte uitleg van de verschillende onderdelen.
Talent Digitaal:
Talent Digitaal is een digitale bron binnen de Dr. Schaepmanstichting waar we verschillende projecten uit kunnen halen. De opdrachten zijn dan ook erg divers, hierbij hanteren wij de taxonomie van Bloom. Er zijn bijvoorbeeld momenteel leerlingen bezig met het creëren van een spel, terwijl anderen bezig zijn rondom het project wonen. Het zijn opdrachten waar ze ook in de klas aan verder kunnen werken. Het gaat hierbij niet alleen om het einddoel, er wordt ook gelet op het proces.
Mindset:
Iedere week is er een half uur aandacht voor de mindset van een groep leerlingen uit groep 5 tot en met 8. Mindset is het Engelse woord dat staat voor je overtuiging over intelligentie en kwaliteiten. Deze overtuiging heeft invloed op je gedachten, gevoelens en gedrag. De grondlegger van de mindsettheorie is Carol Dweck. Zij onderscheidt de fixed (vaste) mindset en de growth (groei) mindset: Iemand met een vaste mindset gaat ervan uit dat je intelligentie en kwaliteiten vast staan. Dit zorgt ervoor dat hij graag slim wil overkomen. Dat heeft negatieve gevolgen voor onder andere: het leren, de prestaties, het aangaan van uitdagingen, de inzet en het omgaan met kritiek. Wij noemen dit ook wel fixie. Iemand met een groeimindset gaat ervan uit dat je je intelligentie en kwaliteiten verder kunt ontwikkelen. Je kunt groeien door proberen, doorzetten en oefenen.
Wij noemen dit ook wel growie. Mindsets maken een belangrijk deel van je persoonlijkheid, maar ze zijn te veranderen. We maken leerlingen bewust van het bestaan hiervan en hopen dat ze hierdoor anders gaan denken en reageren in bepaalde situaties. Alleen al als je weet dat ze bestaan, kan dat ervoor zorgen dat je anders gaat denken en reageren.
Rekentijgers:
Rekentijger is een methode voor de goede rekenaar. Deze methode daagt uit met wiskundige- en rekenproblemen. Ze kunnen hier ook in de klas aan verder werken. Ze lopen nu tegen rekenproblemen aan waar ze niet in 1 keer het antwoord op weten, ze moeten hier echt door blijven proberen en dit is erg leerzaam voor ze. Met deze leerlingen gaan we ook oefenen en meedoen aan de wiskunde kangoeroewedstrijd. Dit is een wereldwijde wedstrijd op dit gebied, die gewoon op school gaat plaatsvinden.
Smartgames:
Met smartgames kunnen veel dingen worden geoefend, het is ook wat anders dan het zomaar vrij een spelletje kiezen. Ze moeten soms een bepaald spel gewoon doen, of leren. Of een bepaald aantal levels doorlopen van een spel, voordat er een ander gekozen mag worden. Ze spelen hierbij zowel individuele als samenwerkingsspelen. We hopen dat dit hen helpt bij het plannen, organiseren, hun aandacht erbij te houden, allemaal vaardigheden die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Er doen ook leerlingen mee die moeite hebben met hun gedrags- en denkvaardigheden (executieve functies) aangezien deze hierbij ook worden getraind.