Onderwijskundige nieuwsbrief
Onderwerpen
Inleiding | |
De Vreedzame School | |
Nationaal Programma Onderwijs | |
Onderwijs en plannen | |
EDI (expliciete directe instructie) | |
Gynzy | |
Karakter | |
Nieuwe Talentenmap IKC Esrein | |
Spelend leren en aandacht overgang gr 2-3 | |
Onderwijs en organisatie |
Inleiding
Gelukkig hebben we nu aan het begin van schooljaar 2021-2022 de informatieavonden kunnen en mogen organiseren. Fijn om u als ouder(s)/verzorger(s) weer te verwelkomen in onze school. Zoals aangegeven in mijn introductiefilmpje op desbetreffende avonden, stuur ik u deze extra nieuwsbrief met aandacht voor o.a. onze onderwijsinhoudelijke plannen voor dit schooljaar. Normaliter presenteer ik u deze plannen op de ouderavond, waarna u vervolgens kennis maakt met de leerkrachten en de groepen. Helaas kon dit algemene deel nog niet doorgaan, gezien de richtlijnen.
Ik hoop u op deze wijze mee te kunnen nemen in de mooie ontwikkelingen van ons IKC. Zoals aangegeven kunnen en mogen we de inloop nog niet organiseren, maar is het fijn om, zij het in aangepaste vorm, weer ouders in school te zien / te spreken.
Namens het team,
Louis Padberg
De Vreedzame School
Wij zijn trots op ons pedagogisch klimaat, welke wij mede vormgeven aan de hand van de methodiek van De Vreedzame School. Een belangrijk onderdeel van deze methode is mediatie: bemiddeling bij conflicten. Alle leerlingen leren wat mediatie is en daarnaast worden enkele leerlingen opgeleid om de rol van leerlingmediator te vervullen. Zo leren de kinderen zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen van conflicten in de klas of op het schoolplein en zijn ze daarbij mede verantwoordelijk voor het klimaat op onze school.
Volgende week maandag start onze eerste leerlingenraad. Aan het einde van het afgelopen schooljaar hebben kinderen kunnen solliciteren voor een plekje in deze raad. Inmiddels is deze opgericht en gaat onze leerlingenraad, samen met juf Naomi en meneer Louis a.s. maandag van start. Op deze wijze dragen de kinderen bij aan de ontwikkeling en toekomstplannen van hun school, kortom democratisch burgerschap.
NPO ‘Nationaal Programma Onderwijs’
Het ministerie heeft een Nationaal Programma Onderwijs (NPO) opgesteld met de intentie herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona. De komende jaren worden extra middelen beschikbaar gesteld voor school. Wij willen deze structureel investeren in ons onderwijsaanbod en in duurzame schoolontwikkelingen. Hiervoor is een plan opgesteld en besproken met het team en de MR. Dit plan is geschreven voor de start van dit schooljaar en we hebben nog lang niet alle middelen ingezet. Gaandeweg dit schooljaar gaan we dit verder vorm geven en houden wij u op de hoogte.
Wat gaan we nu al doen?
- We breiden het Lumba-Lumba aanbod uit van 1 naar 2 dagen waardoor de hele school van dit aanbod kan profiteren. Juf Monique Dunhoft wordt 2 dagen in de week voor deze taak vrijgeroosterd.
- Starten scholingstraject EDI voor het gehele schoolteam, daarnaast worden leerkrachten gefaciliteerd voor collegiale consultatie.
- Inzet van expertise in het helpen vormgeven en begeleiden van het spelend leren op de locatie Kerkstraat. Naast het verder doorontwikkelen van de rijke speel- leeromgeving staat hierbij de overgang van groep 2 naar 3 centraal.
- Aanschaffen extra speel- en leermateriaal ten behoeve van het spelend leren.
- Inzet RID (Regionaal Instituut Dyslexie) voor extra ondersteuning voor lezen en spelling.
- Verrijken van het aanbod van kunst, cultuur en techniek én de aanschaf van daarbij behorende materialen en lespakketten. Daarnaast het faciliteren van een leerkracht om deze leerlijnen binnen ons IKC te implementeren.
- Extra inzet onderwijsassistent binnen ons IKC. Meneer Art Meulenbroek werkt naast zijn LIO-schap (Leraar in Opleiding) in groep 8, drie dagen binnen ons IKC als onderwijsassistent. Dit ter extra ondersteuning in de groepen en/of van de leerkracht(en).
Onderwijs en plannen
EDI (Expliciete Directe Instructie)
Goed onderwijs gaat samen met een heldere en duidelijke instructie. Dit schooljaar zal ons hele team zich laten scholen en verdiepen in EDI.
EDI bestaat uit een aantal vaste lesonderdelen, aangevuld met technieken. Het doel van EDI is om de leerstof succesvol aan te leren aan alle leerlingen. De sterke, de gemiddelde én de ‘risicoleerlingen’.
Een goede les heeft een duidelijk doel dat concreet omschrijft wat de leerlingen aan het eind van de les weten en kunnen. Wanneer de leerkracht het doel tijdens de les regelmatig herhaalt, merken leerlingen dat alle fasen van de les samenhangen met het lesdoel. Het is belangrijk om het doel met de leerlingen te delen, zodat ze actief betrokken worden bij wat ze gaan leren.
Bij een EDI-les controleert de leerkracht tijdens het lesgeven voortdurend of de leerlingen de leerstof begrijpen. Het controleren van begrip (cvb) zorgt ervoor dat de leerkracht de leerlingen helpt om het doel van de les te behalen. Tijdens de les zijn de leerlingen voortdurend actief betrokken. Er zijn verschillende manieren om alle kinderen te activeren. Bijvoorbeeld door het antwoord op een vraag op een wisbordje te laten schrijven of door de leerlingen kort met elkaar te laten overleggen.
Tijdens de lesafsluiting laten de leerlingen zien of ze het lesdoel beheersen. Dit doen ze door een korte opdracht te maken of een controlevraag te beantwoorden. De lesafsluiting in een EDI-les vindt plaats vóór de zelfstandige verwerking. De leerkracht wil er namelijk zeker van zijn dat de leerlingen de leerstof begrijpen, voordat ze zelfstandig aan het werk gaan. Tijdens de zelfstandige verwerking heeft de leerkracht tijd om een groepje leerlingen extra instructie te geven.
Gynzy
Gynzy is een online leerplatform dat basisschoolleerkrachten helpt met het optimaliseren van de lessen en het onderwijsproces. Gynzy is geen methode maar het is te gebruiken ter ondersteuning van bijvoorbeeld onze methodes Wereld in Getallen (rekenen) en Taal Actief (spelling). Tevens kunnen de kinderen de lesstof digitaal verwerken op hun eigen chromebook. De kinderen vanaf de groepen 4 zullen dit doen voor het vakgebied rekenen, de groepen 7 en 8 ook voor het vakgebied spelling.
Na het maken van de les kunnen de kinderen verder in de omgeving ‘Werelden’. Hierin zitten ‘eilanden’ met onderdelen passend bij de les. Hier werken de kinderen adaptief (op niveau) zelfstandig verder (zelfstandige verwerking). Ook is er de mogelijkheid om gericht bundels met extra oefenstof of uitdaging klaar te zetten. Dit kan zowel in de groep of als huiswerk gemaakt worden. Kort filmpje uitleg Gynzy
Karakter
Vanaf dit schooljaar werken we in de groepen 4 tot en met 8 met een nieuwe lesmethode voor voortgezet technisch lezen. Waar naast het technisch lezen veel aandacht uitgaat naar de leesbeleving. Het allerbelangrijkste voor goed leesonderwijs!
Met Karakter leren de kinderen goed lezen en doen ze succeservaringen op. In elke les staat één leesdoel voor technisch of vloeiend lezen centraal en is alles op dat doel gericht. Karakter heeft een aparte leerlijn literatuureducatie en leesbevordering, waardoor goed technisch leesonderwijs en leesmotivatie hand in hand gaan. Wij hopen mede door de inzet van deze nieuwe methode, op klassen vol met enthousiaste lezers!
Nieuw rapport ‘Talentenmap IKC Esrein’
Zoals u weet zijn we het afgelopen schooljaar met een werkgroep bezig geweest om een nieuw rapport te ontwerpen. In deze talentenmap vindt u onder andere het ik- rapport, het leerkrachten-rapport en de LOVS gegevens. Op dit moment zijn we nog druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten. We hopen de kinderen deze Talentenmap in januari mee te kunnen geven.
Spelend leren en aandacht overgang groep 2-3
Spelend leren is belangrijk voor alle leerlingen van groep 1 tot en met groep 8. Het is niet alleen leuk, maar het draagt ook bij aan hun ontwikkeling. Op IKC Esrein vinden wij het belangrijk dat spelen, met name bij het jonge kind, naast het schoolse leren, een plaats krijgt binnen de school.
Spelen gaat niet altijd vanzelf, daar hebben leerlingen de leraar bij nodig. Het spel waarderen, begeleiden en stimuleren is niet altijd makkelijk. Wanneer leerlingen de ruimte krijgen om te spelen, zullen ze zich verder ontwikkelen. Spelen heeft meerdere positieve effecten op de ontwikkeling.
Spel stimuleert:
- de motorische ontwikkeling
- de sociale-emotionele ontwikkeling
- de taalontwikkeling
- het probleemoplossend denken
- het inzicht in oorzaak-gevolgrelaties
en leert leerlingen de wereld om hen heen beter te begrijpen
De leerkracht heeft een belangrijke rol om het spel mogelijk te maken, in welke vorm dan ook. Dit kan door het creëren van betekenisvolle hoeken en speelruimtes en het beschikbaar stellen van uitdagend spelmateriaal. Hoe rijker de leeromgeving hoe eerder een leerling tot spel komt.
Spel is niet alleen belangrijk voor kleuters. Voor veel leerlingen is de overgang van groep 2 naar groep 3 een grote stap. Als leerlingen ook spelend leren in groep 3 verloopt de overgang soepeler. Ook daarna blijft het aanbieden van spel belangrijk. Het is een krachtige vorm van leren, dus ook voor de kinderen in de groepen 3. Kortom: spelend leren zal binnen ons IKC, op met name de locatie Kerkstraat, een speerpunt zijn.
Onderwijs en organisatie
Binnen ons IKC werken we vanuit één team. Het MT, bestaande uit de directeur, de intern begeleiders, de plaatsvervangend directeur en administratie. Dit MT geeft sturing aan de ontwikkelingen binnen ons IKC.
Daarbij maken we veelal gebruik van bestaande specialisten binnen onze school. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: specialisten meer- en hoogbegaafdheid (Lumba-Lumba), Jonge Kind specialist, rekenspecialist, bouwcoördinatoren, leescoördinatoren enz. Naast deze specialisten vervullen onze onderwijsassistenten, de conciërge en onze administratie een belangrijke rol binnen de organisatie. Met elkaar faciliteren we het primaire proces in de klassen.